Jak na stmívání po zrušení klasické žárovky?

Halogenové žárovky, které vypadají jako běžné žárovky

Philips nebo OSRAM na trh dodávají halogenové žárovky, které vypadají jako běžné žárovky. Nahradíte jimi klasické, kapkové, svíčkové i spotové žárovky. Výhodou jsou stejné rozměry, plynulá stmívatelnost a 30 % úspora energie.

Halogenové světlo je blízké žárovkovému, uvidíte pod ním kvalitně všechny barvy a není potřeba si zvykat na pomalý náběh, který mají např. úsporné zářivky. Cena je o něco vyšší než u běžných žárovek, ale je vyvážena 2x delší životností a úspory energie až o třetinu.

Nevýhodou je absence matných verzí halogenových žárovek a v porovnání k úsporkám či LED žárovkám nižší životnost a úspora.

halogenové žárovky

Úsporné zářivky stmívatelné pomocí stmívače

Pryč jsou doby, kdy úsporné zářivky nebylo možné stmívat. Svíčkové žárovky můžete nahradit svíčkovými zářivkami. Místo klasické 60 W žárovky je stmívatelná 11 W zářivka od MEGAMAN. 100 W žárovku zase mohou nahradit 20 W úsporné zářivky od Philips. Nahradit můžete i halogenové reflektorové žárovky s paticí GU10.

Výhodou je pro úsporné zářivky nízká spotřeba energie a dlouhá životnost. Tvarově nahradí běžné žárovky téměř k nerozeznání a jsou matné.

Nevýhodou úsporné zářivky je náchylnost k častému spínaní. Stmívat je lze od 10 do 100 %. Náběh na 100 % svítivosti je kolem jedné minuty a index podání barev je nižší, přibližně 82 %.

Úsporné zářivky, které jsou stmívatelné stmívači, poznáte podle uvedení nápisu DIMMERABLE na obalu.

Úsporné zářivky stmívatelné bez potřeby stmívače

Technologie DorS Dimming umožňuje stmívat bez použití stmívače. Stmívání je odkrokováno do čtyř stupňů. Jednoduchým vypnutím a zapnutím se intenzita světla sníží o jeden stupeň.

LED - LumiDas

LED žárovky s dvojnásobnou životností oproti nejkvalitnějším úsporkám

Můžeme říct, že budoucnost bude pravděpodobně patřit LEDkám. Nyní jsou běžně k dostání stmívatelné LED žárovky, které nahradí 40 W klasické žárovky nebo 50W bodové žárovky ať už halogenové s GU10 nebo se závitem E27.

Stmívat je možné od 10 do 100 %. Oproti úsporkám nabíhají okamžitě a časté spínaní jim nevadí. Jsou také velmi odolné proti otřesům a mají až dvojnásobnou životnost než ty nejkvalitnější úsporné zářivky. Nevýhodou je zatím nižší svítivost, nové modely nahradí max. 60 W klasickou žárovku, a rovněž vyšší pořizovací cena. Index podání barev je 82 %.

Pokud se chcete dovědět více, velmi rádi vám poradíme na serveru www.kupzarovky.cz. Snad alespoň jedna vráska na čele zmizí. 

 

INDEX PODÁNÍ BAREV RA

Index hodnotí věrnost podání barev pod světelným zdrojem v porovnání, jak je vnímáme ve slunečním světle. Stupnice je od 0 do 100. Při hodnotě 0 není možné rozeznat barvy. Hodnota 100 značí plné vnímání všech barev. Sluneční světlo má stejně jako žárovkové nebo halogenové hodnotu 100.

+420 727 800 069

Po-Pá 9:30 - 11:30, 12:30 - 16:00

© 2010–2024 Všechna práva vyhrazena. žárovky.cz