LED bodovky místo halogenek

Bodové LED žárovky

Zřejmě nejefektivnější využití LED žárovek je v podhledových a bodových svítidlech. Bodové LED žárovky naplno využívají výhody LED chipů a to je zejména vysoký světelný výkon ve směru, kterým LED žárovky svítí. U bodovek a směrových svítidel tedy má smysl LED žárovky používat už nyní. Nahradit jimi lze halogenové žárovky s paticí GU10 od 20W do 50W a úspora energie je až 85%. 20W halogenovou žárovku nahradíte 3W LED žárovkou35W nahradí 6W verze a 50W žárovky se dají plně nahradit 9W LED žárovkami.

Pokud používáte 12V halogenové žárovky, tak zde je přepočet jiný, protože 12V halogenové žárovky svítí při stejném příkonu více než žárovky na 220V. Pokud byste tedy chtěli nahradit 50W halogeny za LED žárovky, musíte sáhnout už k renomovaným firmám jako MEGAMAN, OSRAM nebo Philips a vybrat variantu 10W a více.

Chcete bodové LED žárovky? Na co si dát pozor?!

Neplatí, že čím více chipů, tím více světla. Častou chybou je výběr více chipových tzv. SMD nebo DIP LED žárovek do stropních svítidel. Jsou vhodné pro orientační osvětlení nebo tam, kde je vhodný široký rozptyl světla s nižší intenzitou např. pro osvětlení polic.

Pro hlavní osvětlení  se zaměřujte na LED žárovky s menším počtem tzv. výkonových LED chipů. 3x1W3x2W3x3W nebo na LED žárovky s vyššími příkony.

Dalším důležitým faktorem je chlazení. LED žárovky jsou vhodné tam, kde ve směru svícení vyžadujete nízkou teplotu, např. ve zlatnictvích, muzeích kde teplota poškozuje exponáty. Je ale třeba počítat, že vyšší teplota je v zadní části LED. Z toho důvodu je vlastní tělo LED žárovky tvořeno pasivním chladičem a čím je chladič lépe provedený, tím více máte jistotu, že nebude docházet k přehřívání a LED žárovky opravdu vydrží.

Pokud vyměňujete halogenové žárovky na 12V za LED žárovky, zkontrolujte si napřed hodnoty na vašem trafu. Halogenové žárovky mají vetší příkon a trafa jsou tedy dimenzována na vyšší zátěže. Součet příkonů LED žárovek tedy musí být vyšší než minimální hodnota výkonu na trafu.

Vyplatí se připlatit za značkové LED žárovky?

Pokud se jedná o profesionální nasazení, kde svítí halogenové žárovky 10 a více hodin, je vyžadována stálá teplota barvy, přesný úhel svícení a vysoký výkon, pak doporučujeme vybírat značkové produkty. Součástí bývá prodloužená záruka, rychlý servis a bezproblémový chod. Je třeba ovšem počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud používáte osvětlení např. v domácnostech, můžete bez obav použít i produkty s nižší cenou, ale prověřenou kvalitou jako jsou např. LED žárovky ESOLITE.

Shrnutí

LED žárovky mají oproti halogenovým největší výhodu v nízké spotřebě, vysoké životnosti a volitelné barvě světla od teplé bílé až po denní bílou. Pokud potřebujete podtrhnout atmosféru, sáhněte po barevných LED bodovkách. LED žárovkami nahradíte bodovky na 220V i 12V. Úhel svícení se dá objednat přímo na míru. Vybrané modely lze stmívat s běžnými stmívači.

+420 727 800 069

Po-Pá 9:30 - 11:30, 12:30 - 16:00

© 2010–2024 Všechna práva vyhrazena. žárovky.cz