Často kladené otázky a odpovědi o úsporných zářivkách

Jak je to s rychlostí náběhu úsporných zářivek?
Všeobecně se dá říct, že náběh zářivek je jejich určitou slabinou. Ale i zde jsou vyjímky. Pokud si chcete pořídit zářivku s rychlým náběhem, např. na toaletu, do koupelny, na chodbu, bude potřeba se zaměřit na zářivky bez krytu tzv. trubičkové
s nižší životností (8000 až 12000 hodin) nebo spirálové.
Obecně se dá konstatovat, že čím nižší životnost, tím rychlejší náběh. Výrobce MEGAMAN, který se zaměřuje na Hi-Tech zářivky s vysokou dobou životnosti problém řeší pomocí technologie INGENIUM. Díky tomu je životnost zářivky 15000 hodin, prakticky bez omezení ji můžete rozsvěcovat a zhasínat (600 000 cyklů) a doba náběhu na 100% je ještě únosná. Jedná se o půlminutu až minutu.

Pro lepší přehlednost jsme seřadili typy zářivek podle rychlosti náběhu od nejrychlejších po nejpomalejší:
1. Spirálové zářivky a trubičkové s životností do 12000 hodin
2. Trubičkové s životností 15000 hodinzářivky kryté s životností do 10000 hodinzářivky kryté s životnosti 15000 hodin

Proč jsou kryté zářivky pomalejší v náběhu než nekryté? Odpovědí je odvod tepla. Ať už se jedná o reflektorové zářivky
nebo zářivky svíčkové či tvaru klasické žárovky, problémem je, jak vyřešit vyšší zahřívání elektronických částí při zachování
dlouhé životnosti. Technologické řešení jde právě na úkor rychlosti náběhu.

Jsou reflektorové zářivky vhodné do podhledů tam, kde není možné použít halogenové z důvodu vysokého tepelného výdeje?
Ano. Opravdu je to jedinné řešení, které je možné využít. Nižší tepelný výdej úsporných zářivek je vedlejším efektem nižšího příkonu. Teplo je navíc vyzařováno do stran a ne směrem do podhledu.

Co to znamená, když po rozsvícení svítí zářivka fialově?
Tento jev se objevuje zejména u reflektorových zářivek. Není třeba se bát, nejedná se o vadu. Důvodem fialového světla je momentální pozice amalgámu v úsporné zářivce. Fialové světlo se vyskytuje jen krátce a nepravidelně.

Mohu se při nákupu spolehnout, že bude udaná životnost dodržena?
Na životnost zářivky působí mnoho faktorů. Ať už se jedná o její umístění - zda je pověšena nebo je umístěna závitem dolů, nebo
zda zářivku necháváme běžet pouze po krátkou dobu - US Energy Star program doporučuje nechávat zářivku rozsvícenou alespoň po dobu 15 minut. Pokud ji budete rozsvěcet na dobu kratší než 5 minut, může se snižit její životnost o 15%. Svou roli také hraje teplota okolí, kde je zářivka používána nebo stabilita napětí v elektrické síti. Obecně se dá ale říct, že se můžete spolehnout na udanou životnost zejména u výrobků tzv. značkových, jako je např. MEGAMAN, OSRAM nebo Philips.

Proč jsou některé zářivky v energetické třídě B?
Energetickou třídu B mají zářivky, ktere jsou tvaru klasické žárovky, tedy kryté. Je to z důvodu nižsí propustnosti světla, což
znamená, že světelný výkon měřitelný poměrem světelného toku v lumenech na 1 Watt je menší než u nezakrytých zářivek nebo zářivek s průhledným skleněným krytem. Mimochodem to je i důvod, proč jsou v první vlně zakázány v EU žárovky s matným sklem.

Jak je to s barvou světla, které zářivky vydávají?
Mnoho obyvatel má obavu, že po zákazu žárovek už nebudou mít možnost využivat příjemných tónu žárovkového světla, na které byli zvyklí. Mají obavu, že zářivkové světlo je ostré a není ve žlutém tónu. Bát se nemusí. Úsporné zářivky se vyrábějí většinou ve třech světelných variantách. Tyto verze se liší tzv. teplotou barvy. Pokud uvidíte na zářivce napsáno 2700K, warmwhite nebo 827, jedná se o zářivku, jejíž světlo je téměř totožné se žárovkovým světlem. Píšeme "téměř", jelikož se vždy bude jednat o subjektivní pocit každého jednotlivého uživatele. Pokud naleznete na zářivce slovo "Softone", vězte, že jste narazili na produkt s opravdu měkkým světlem, které od žárovkového prakticky nerozeznáte.

Pokud na obalu uvidíte 4000K, coolwhite nebo 840, jedná se o bílé světlo. Tato barva je vhodná zejména do kuchyní, pracoven, studoven, ale i koupelen.

Čím má zářivka vyšší hodnotu teploty barvy, tím se blíží více dennímu světlu a je tím pádem vhodnější pro oči při intenzivnějším namáhání očí např. při studiu.

Nejvyšší hodnota je 6500K, daylight nebo 865. Barva světla se nejvíce blíží dennímu.

+420 727 800 069

Po-Pá 9:30 - 11:30, 12:30 - 16:00

© 2010–2024 Všechna práva vyhrazena. žárovky.cz