PHILIPS vítá přechod k energeticky efektivním formám osvětlení

Brusel, Belgie – Společnost Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) oznámila, že vítá rozhodnutí Evropské unie ukončit do roku 2012 prodej klasických žárovek. Toto rozhodnutí je zcela v souladu se strategií společnosti, která již delší dobu upozorňuje na nutnost přechodu na energeticky úspornější systémy osvětlení v důsledku klimatických změn – společnost Philips tuto svou strategii představila 7. prosince 2006. 

V Evropě se za rok 2007 prodalo 1,8 miliardy klasických žárovek a přechod na energeticky efektivní řešení bude mít tedy výrazný dopad. Ukončením jejich prodeje se tak výrazně sníží spotřeba energie, co pomůže i v boji proti globálnímu oteplování – ušetří se totiž 23 milionů tun emisí CO2 ročně. Zákazníci také ušetří na energii za svícení. V domě je průměrně dvacet až třicet klasických žárovek – při použití některé z úsporných kompaktních zářivek, halogenidových výbojek či dalších energeticky efektivních světelených zdrojů dodávaných společností Philips, včetně produktů používající světelné diody, si zákazníci mohou doma vytvořit dokonalou pohodu. 

Kromě úspory energie v domácnostech lze dosáhnout vysokých úspor i ve veřejných budovách a na ulicích. Na akci, která se konala v rámci konference OSN o klimatických změnách v Poznani, představila společnost Philips svůj Renovační program, který umožní městům a majitelům realit přistoupit ke konkrétním akcím a přispět k lepšímu životnímu prostředí. A na včerejším kulatém stole v Bruselu s názvem Třetí průmyslová revoluce byl vytyčen plán, jenž umožní okamžitý rozjezd aktivit. 

 „Toto je naprosto jedinečná situace, z níž mohou profitovat všichni zúčastnění. Přechodem na energeticky úsporná řešení osvětlení mohou společnosti i města dosáhnout významných úspor na výdajích a též mají šanci podstatně redukovat svoji uhlíkovou stopu, a tak plnit své ekologické cíle, vytyčené v boji proti globálním klimatickým změnám,“  říká generální ředitel žárovkové a zářivkové divize společnosti Philips Garrett Forde a pokračuje: „Z hlediska obchodu tato změna bude podporovat růst a posílí konkurenci na trhu, přičemž zároveň bude znamenat lepší životní prostředí a zvýšení kvality života lidí. Stručně řečeno, energeticky efektivní řešení mohou z ekonomického a ekologického problému udělat příležitost pro inovaci a růst, a zároveň zvýšit kvalitu života.“ 

Kontextové informace

Osvětlení spotřebuje 19% veškeré spotřebované elektřiny, přičemž administrativní budovy a veřejné osvětlení tvoří plných 75% z tohoto objemu. Potenciální úspory energie až o 70 procent lze dosáhnout při použití nejnovějších řešení; přechod na energeticky úspornější řešení kromě toho zlepší pracovní a životní podmínky. Průzkumy ukázaly, že až 80 procent osvětlení v administrativních a veřejných budovách je postaveno na bázi zastaralé technologie. Přechod na moderní systémy lze uskutečnit různým způsobem. Asi nejvýraznějším je renovace celého systému osvětlení a jeho vybavení čidly; nejjednodušším, leč zároveň méně efektivním způsobem je nahrazení světelného zdroje v systému.           

Pokud by celý svět přešel na energeticky úsporná řešení, ušetřili bychom 120 miliard eur na výdajích za elektřinu a 630 milion tun CO2. To je zhruba výkon 500 elektráren nebo 1 800 milionů barelů ropy za rok.

+420 727 800 069

Po-Pá 9:30 - 11:30, 12:30 - 16:00

© 2010–2024 Všechna práva vyhrazena. žárovky.cz