Nové značení energetických štítků u světelných zdrojů a svítidel

Od 1. září 2021 dochází k přeznačení energetických štítků pro žárovky a další světelné zdroje. Cílem je spotřebiteli usnadnit orientaci v úspornosti prodávaných výrobků a tím pádem snížit náklady na elektřinu. Vzhledem k tomu, že jsou u světelných zdrojů energetické štítky obvykle natištěné na obalu, platí přechodné období 18 měsíců, tedy až do 28. 2. 2023.

Nové značení energetických štítků u světelných zdrojů a svítidel

Proč se měnila podoba a stupnice energetických štítků?

Vzhledem k rychlému vývoji na poli žárovek a osvětlení, kdy velké množství výrobků splňovalo kritéria pro označení A+ či A+++. Spotřebitel nevnímal rozdíl mezi těmito hodnotami a nerozhodoval se dle možné úspory energie. Označování se proto vrací ke stupnici A-G. Stupnice je navržena tak, aby aktuálně prodávané produkty na nejúspornější stupeň A-C nedosáhly a vznikl tak prostor pro vývoj a výrobu ještě hospodárnějších produktů. Většina aktuálně nejúspornějších zdrojů nyní dosáhne na označení F nebo G, přičemž se počítá s tím, že v následujících letech přibydou výrobky spadající do nejúčinnějších kategorií.

Změny na energetickém štítku

U energetického štítku došlo také k dalším drobným úpravám. Ke změně hodnot na stupnici se připojil nově i název výrobce a produktové číslo a dole na pravé straně také QR kód pro snadnou identifikaci.

Zákaz prodeje neúsporných zdrojů

Od 1. 9. 2021 na evropský trh nesmí dále vstupovat světelné zdroje s nedostatečnou energetickou účinností, resp. jinými parametry, jako jsou kompaktní zářivky a některé halogenové žárovky.

Pro které produkty budou změny platit?

  • Světelné zdroje
  • Svítidla, ze kterých nelze vyjmout světelný zdroj (musí obsahovat energetický štítek pro zdroj)
  • Samostatně prodejná provozní zařízení a příslušenství k LED budou muset uvádět na obalu nové informace
  • U svítidel se zdrojem, u kterých lze světelný zdroj vyjmout nemusí být opatřena vlastním energetickým štítkem, ale v návodu musí být uvedena energetická třída použitého světelného zdroje
  • Povinnost neplatí pro svítidla s objímkou bez zdroje, do kterého se světelné zdroje vkládají

Všechny produkty označené štítkem musí být dle legislativy zaregistrovány v nové databázi produktů EU (EPREL), vkládání údajů mají na starosti výrobci/obchodníci. Speciální aplikace, kterou díky tomu v současnosti vyvíjí nezávislé organizace, umožní porovnat údaje o produktech a spočítat jejich provozní náklady na energii

Pro více informací si přečtěte oficiální tiskový materiál EU nebo informaci ze stránek Ministerstva průmyslu a obchodu

+420 727 800 069

Po-Pá 9:30 - 11:30, 12:30 - 16:00

© 2010–2024 Všechna práva vyhrazena. žárovky.cz